Arki digittää -hanke päättyy pian. Hankkeen aikana olemme kokeneet paljon ja tehneet yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa. Kuukausikoosteet kertovat hankkeen vaiheista ja toiminnasta. Marraskuussa hankkeessa tehty työ huipentui lopputapahtumaviikkoon.
Lopputapahtumaviikko
Marraskuussa juhlistimme Arki digittää -hanketta järjestämällä lopputapahtumaviikon. Viikko käynnistyi vauhdikkaasti Digietkoilla, jotka pidettiin Joensuun Villiklubilla Kerubin Kellarissa. Tapahtuma houkutteli paikalle yli 130 osallistujaa nauttimaan hauskasta digitekemisestä ja yhteisöllisestä tunnelmasta. Lämmin kiitos kaikille, jotka olivat mukana toteuttamassa Digietkoja: Pohjois-Karjalan Tukipiiri ry, Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmä, Ese-keskus Honkalampi-säätiö, Itä-Suomen Työelämä omaksi -hanke, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry, Vaara-kirjastot ja kaikki vapaaehtoiset.
Viikon päätti hankkeen virallinen lopputapahtuma. Mukana oli yli 50 osallistujaa eri puolilta Suomea. Tapahtumassa esittelimme hankkeen aikana tehtyjä kehittämiskokeiluja sekä niiden pohjalta luotuja käytännön työvälineitä, jotka tukevat yhdenvertaisempaa digiosallisuutta. Lisäksi saimme kuulla osallistujien ja kumppaneiden tarinoita, kokemuksia ja oivalluksia yhteisestä matkasta. Jos et päässyt mukaan, ei huolta. Tapahtuman puheenvuoroista julkaistaan tallenne verkkosivuillemme joulukuussa. Pysy kuulolla ja hyödynnä hankkeen tulokset omassa työssäsi – yhdessä rakennamme yhdenvertaisempaa digiarkea!
Osallistujien palautetta tapahtumasta:
”Vaikka ollaan lähtöruudussa, emme ole silti jäljessä. Asenne ratkaisee! Ehdottomasti digiagentit mukaan tekemään alusta asti yhteistä yhdessä!”
”Hyvin sanoitettu tärkeää teemaa – digitaidot kuuluvat kaikille ja digiosallisuus on ihmisoikeus! Iso kiitos tärkeästä työstä monipuolisesti eri toiminnoilla.”
”Kiitos mielenkiintoisesta lopputapahtumasta! Inspiroivia materiaaleja mitä varmasti tullaan käyttämään omissa toiminnoissa.”
Marraskuun erityiset
Opiskelijayhteistyö on ollut tärkeä osa hanketta. Marraskuussa tapasimme Karelia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoita etäohjauksen merkeissä. Opiskelijat tarkkailivat erilaisia verkkovuorovaikutustilanteita ja pohtivat niiden erityispiirteitä. Havainnoinnin innostamina keskustelimme siitä, mihin asioihin ammattilaisen kannattaa kiinnittää huomiota etäkohtaamisissa. Annoimme myös käytännön vinkkejä verkkovuorovaikutustaitojen kehittämisen tueksi. Saatu palaute osoitti, että yhteistyö herätti uusia ajatuksia ja avasi näkökulmia opiskelijoille.
”Merkittävin oivallus oli oikeastaan se, että digikohtaamiseen kannattaa suhtautua kuin kohdattava olisi läsnä. Valmistautuminen tapaamiseen, ammattimainen asiakkaan kohtaaminen, huolehtiminen teknologian toimivuudesta (myös oman osaamisen kannalta) ja asennoituminen työvälineisiin kohtaamistilanteen aikana ovat lähikohtaamisessa itsestään selviä, mutta tuppaavat unohtumaan kun välissä on ruudut, mikit ja määrittämätön mitta nettikaapelia.”
”Oli tosi hyvä koulutus ja tuli itselle kohdattu olo! Ihana positiivinen ilmapiiri.”
Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on ollut vahvistaa yhteisöjen ja toimijoiden valmiuksia edistää digiosallisuutta arjessa. Tätä varten kehitimme diginykytilan kartoituksen, joka auttaa arvioimaan asiakkaiden digiosallisuuden tilaa ja kehittämiskohteita. Kartoitus on maksuton työkalu, joka sopii sekä ryhmä- että yksilötyöhön. Marraskuussa pidimme hankkeen viimeisen perehdytyskoulutuksen, jossa tutustuimme kartoituksen erilaisiin käyttötapoihin. Vuonna 2024 olemme perehdyttäneet yhteensä 140 henkilöä, ja jakaneet kartoitusta noin 230 vammaisalan yksikköön ympäri Suomea. Kiitos kaikille mukana olleille sitoutumisestanne digiosallisuuden edistämiseen!
Muistathan!
Hankkeessa kehitetty Medialukutaitojen verkkokurssi valmistuu vuoden loppuun mennessä ja tulee pian kaikkien käyttöön hankkeen Moodlessa. Tällä hetkellä voit opiskella digiturvallisuutta Turvallinen digiarki -verkkokurssillamme. Kirjaudu Moodleen ja aloita opiskelu tämän linkin kautta: Arki digittää -Moodle
Jos tarvitset apua kirjautumisessa tai kurssilla toimimisessa, ota yhteyttä Sailaan puhelimitse (0400 377 228) tai sähköpostitse (saila.kosunen@hl-s.fi). Voit myös hyödyntää video-ohjeita rekisteröitymiseen ja kirjautumiseen. Löydät ne materiaalipankistamme tämän linkin kautta: Materiaalipankki
Nyt on aika sanoa hei, hei mainioin marraskuu ja tervetuloa juhlava joulukuu!